Project properties

Title Insectenbiodiversiteit in een intercropping systeem t.b.v. bestrijding van de bonenvlieg (Pixelfarming robotics - Ardo)
Group Entomology, Laboratory of
Project type internship
Credits 24-36
Supervisor(s) Geert Hermans (Pixelfarming robotics)
Erik Poelman (WUR)
Examiner(s) Prof. dr. M. Dicke
Contact info Geert Hermans (Pixelfarming robotics, geert@pixelfarmingrobotics.com)
Erik Poelman (WUR, erik.poelman@wur.nl)
Begin date 2024/04/01
End date 2025/12/31
Description De Nederlandse bonenteelt wordt momenteel bedreigd door de larven van de bonenvlieg (Delia platura). Door het wegvallen van de chemische zaadcoating in 2021 zijn de zaden niet meer beschermt tegen vraat van de larven waardoor de teelt van bonen momenteel onder druk staat. Dit staat een succesvolle eiwittransitie in de weg. De larven van de bonenvlieg eten zich een weg door kiemende bonenzaden en eten de groeimeristemen uit de zaailingen waardoor de planten niet opkomen en geen bonen produceren. Er zullen alternatieve biologische methodes gevonden moeten worden om de schade te beperken. De gecombineerde teelt van venkel (Foeniculum vulgaere) en bijvoorbeeld sperziebonen biedt mogelijk een oplossing. Venkel staat bekend om zijn insecten-werende eigenschap, door de aanmaak van de essentiële olieën anethol en fenchon, maar trekt mogelijk ook natuurlijke vijanden van de bonenvlieg en/of de larven aan. In Noord-Brabant worden er op vier percelen venkel en sperziebonen in strokenteelt gezaaid (intercropping) om te zien wat het effect van venkel is op de aantasting van de kiemende sperziebonen. In deze stage ga je samen met de teeltbegeleiders het veld in om de insectenpopulaties in kaart brengen in de intercropping percelen en deze te vergelijken met de sperzieboonpercelen zonder venkel. Om het ideale zaai-interval tussen venkel en sperziebonen te bepalen met het oog op de ontwikkeling van de insectenpopulaties ga je ook aan de slag met de ontwikkeling van een groeimodel voor venkel in samen werking met Pixelfarming robotics, die je zullen begeleiden in het maken van luchtfoto’s met behulp van hun drone-camera.

Dus wil je ook een belangrijke bijdrage leveren aan de beheersing van de bonenvlieg en het ontwikkelen van innovatieve teeltmethodes, stuur dan een mail naar Geert Hermans (Pixelfarming robotics, geert@pixelfarmingrobotics.com) of Erik Poelman (WUR, erik.poelman@wur.nl)
Used skills
Requirements For doing a BSc-thesis at Entomology, there are no requirements for specific courses.
For doing a MSc-thesis or Research Practice at Entomology, the following requirements apply: ENT-30806 + a second ENT-course (preferably ENT-30306 or ENT-50806 or ENT-53806). As an alternative for the second ENT-course, PHP-30806 or BHE-30306 can be selected.
For doing an Internship, the following requirements apply: ENT-30806.
Note: these requirements do not apply for MBI students; MBI students should check the requirements for doing an ENT MSc-thesis, Research Practice or Internship in the study programme of their specialisation.